Lincom Real Estate

Finansiranje investicija

Finansijski mehanizmi za imovinske investitore

Real Estate Finansiranje investicija

Hipoteke

Kada se radi o srednjim ili dugoročnim investicijama, hipoteka predstavlja jedan od najefikasnijih mehanizama za kompletiranje kupovine, kada je nekretnina završena.

U finansijskoj terminologiji proces pozajmljivanja sredstava radi kupovine imovine se često naziva premoscavanje(pokrivanje, gearing). Kada se za imovinu kaže da je dobro pokrivena, to jednostavno znači da je imovina stavljena pod veliku hipoteku.

Osnovne prednosti pokrivanja investicije

 • Dopušta finansiranje onda kada investitor nema dovoljno raspoloživih sredstava.
 • Tako se izbjegava vezivanje značajnije sume novca za jednu investiciju.
 • Dopušta da se dalje investicije odvijaju u isto vrijeme.
 • Što se tiče protoka novca, lakše je otplaćivati hipoteku, nego platiti početnu cijenu kupovine.
 • Mogućnost iskorišćavanja različitih kamatnih stopa u raznim zemljama.
 • Mogućnost iskorišćavanja specifičnih hipotekarnih produkata radi smanjivanja rizika poput obaveznih kamata i fiksiranih kamatnih stopa.
 • Mogućnost poreskih olakšica zavisi od zemlje.
 • Pri prodaji se negiraju rizici deviznog tečaja i razlike.

Glavne mane pokrivanja investicije

 • Investitor mora otplaćivati hipoteku.
 • Finanansiranje vjerovatno još uvijek nije dostupno za one koji nisu rezidenti.
 • Investitori će možda trebati da demonstriraju svoju sposobnost za vraćanje duga.

Kada se radi o hipotekama i opremanju, bitno da se razmotre sve moguće opcije, što znači da traženje hipoteke u zemlji u kojoj je investicija kupljena, možda i nije najbolje rješenje. Na primjer, ako su baš u toj zemlji visoke kamatne stope, a postoji drugi posjed u drugoj zemlji sa niskim kamatnim stopama, logično je preporučljivije da se zajam vrši tamo gdje su kamatne stope niže. U tom pogledu, uvijek je preporučljivo da se razgovara sa profesionalnim finansijskim stručnjakom, koji ima iskustva sa zemljama u kojima planirate da investirate.

Manje usavršeno tržište finansija

U sjevernim evropskim zemljama poput UK, Irske, i drugih, finansijsko tržište se može opisati kao prilično usavršeno, sa stabilnom političkom, ekonomskom, i imovinskom sredinom, koja dozvoljava bankama da budu preduzimljivije i pouzdanije u svoje kreditne polise. Zajmovi od 80 do 90 % imovine su obično dostupni uz kamate, i to samo bazično, pošto su kreditori svjesni toga da će investitori iskoristiti berzisko odstupanje za finansiranje daljih investicija, ali će se prijatno osjećati jer je njihov kredit osiguran od stabilne imovine. Ključni faktor je: imati dovoljno sredstava, da bi se ovi krediti mogli priuštiti. Utvrđeni troškovi mogu iznositi vrlo malo, i kako je kredit dat na kamatu samo bazično, mjesečne otplate su onda vrlo niske, i tako ovaj vid finansiranja postaje vrlo podesan za većinu kućevlasnika. Za postojeće investitore koji kupuju da bi izdavali, ovo omogućava rentalni prihod koji bi pokrio isplaćivanje hipoteke, puštajući da prihodi od njihovi imovinski prihodi rastu na godišnjem nivou, sve dok se berza ne obustavi. Takođe, postoji i veliki broj produkata koji su samosertifikovani, i nemaju finansijski status, koji omogućuju lako i brzoberzisko odstupanje. Molim vas, imajte na umu da reskirate vašu imovinu ako ne uspijete da održite otplaćivanje hipoteke svakog mjeseca, te stoga dobro razmislite o svojim mjesečnim isplatama.

Usavršeno tržište finansija

Kod mnogih novih tržišta, čak i kod onih afirmisanih, poput Španije i Italije, postoji, ili je postojala doza nestabilnosti u prošlosti, što je prouzrokovalo to da banke i kreditori budu oprezniji sa svojim kreditnim polisama, i da često ograničavaju sumu koju pozajmljuju, ili razlog davanja kredita. Sto se tiče novih finansijskih tržišta, finansiranje još uvijek nije dostupno za one koji nisu rezidenti. U zadnjih nekoliko godina, mnogi investitori su kupili posjede van svoje zemlje, i vidjeli da je njihova vrijednost tokom tog perioda bitno porasla, davajući mogućnost da se odstupi. Ovo je idealno imati u vidu za sljedeću investiciju. Ipak vas molim da imate na umu da je akcisko odlaganje produkt, koji je već viđen u usavršenim finansijskim tržištima, kao što je već pomenuto, tako da nećete biti u stanju da odloži vaše imovine onoliko i onako lako koliko ste se nadali. Vrlo je bitno dobiti profesionalni savjet u vezi finansija od iskusnog finansijskog stručnjaka za hipoteku, da bi se utvrdilo šta je zaista izvodljivo.

Alternativne finansije

Osim korišćenja hipoteka, postoje i alternativni metode finansiranja koji su vam na raspolaganju. Ostale opcije o kojima treba razmisliti su:

 • Gotovinsko plaćanje
 • Kupovina radi izdavanja
 • Kupovina od strane preduzeća
 • Zajednička ulaganja
 • Penzioni planovi
 • Kupovina investicionih fondova

Gotovinsko plaćanje

Ovo je jedan očigledan i jednostavan način finansiranja investicija, po uslovom da su posjedujete raspoloživa sredstva. Generalno rečeno, ipak je bolje ne koristiti sopstvena sredstva, kada su nečije ''92s na raspolaganju, odnosno banka. Ovo je jednostavno tako, jer ako se ulažu samo male količine novca u svaku investiciju, i finansira ostatak kreditom, može se vršiti više ulaganja, a samim tim se može dobiti više za uzvrat.

Kupovina radi izdavanja

Ovo je popularan način povećavanja novčanih sredstava u mnogim zemljama, i svodi se na rast finansija preko rentalnih prihoda koji se kasnije stvaraju. Drugim riječima, kreditor određuje podesan rentalni prihod, na kojem i bazira sumu novca koju pozajmljuje. Kreditori znaju biti konzervativni u svojim procjenama, tako da stoprocentno finansiranje najvjerovatnije neće biti moguće. Takođe vas molim da imate na umu da mnoga tržišta koja su tek u razvoju ne posjeduju usavršene finansijske produkte, tako da ovaj tip produkta možda neće biti dostupan.

Kupovina od strane preduzeća

Neki investitori koji imaju svoja preduzeća, i mogu razmatrati mogućnost korišćenja tih preduzeća za kupovinu investicija. Ovo može biti pravi potez, pod uslovom da je kao investirajuće preduzeće dobro organizovano. Ipak, sve investicije će postati komercijalna imovina preduzeća, i pažljivo poresko planiranje je neophodno da bi se izbjeglo duplo oporezivanje, koje se dešava kada se pokušava izvući profit od preduzeća. Investitori koji posjeduju trgovinska preduzeća, mogu ih legalno koristiti za investiranje u posjed, a ovo se pokazuje posebno zgodnim kada je preduzeće u stanju da podiže finansijska sredstva slobodnije od pojedinca, ali ovo pokreće veliki broj poreskih pitanja, koja mogu uticati na prodavni segment preduzeća, i predstavlja opasnost po imovinu prosječnih trgovačkih kreditora. Prema tome, preporučuje se da se ovaj mehanizam koristi pod uslovom da se pružaju i alternativne mogućnosti.

Grupne investicije

Jednostavno rečeno, ovo podrazumijeva kupovinu sa rođakom, prijateljem ili društvom. Ovo je često pogodan početni metod za investiranje u imovinu, jer smanjuje potrebnu sumu novca za investicije, jer plaća svaka osoba plaća dio ponaosob. Stoga je ova mogućnost prihvatljiva za veliki broj ljudi. Kada se investira zajedno za drugima, mogu se javiti neslaganja i nesporazumi, pa je neophodno da se sklopi početni ugovor između svih investitora, kojim se preciziraju: uložene sume novca, procenat koji dobija svaki od investitora, i mehanizam usaglašenih odluka. Čest je slučaj da investitori ne mogu da se usaglase po pitanju neke odluke, ili da stranke ulažu različite sume novca.

Penzione šeme

Neka penzionerska pravila omogućavaju investiranje u stambene posjede koji se nalaze u inostranstvu. Nisu baš svi penzioni posrednici voljni da dozvole ovakve investicije u svom glavnom fondu, tako da bi bilo neophodno potražiti specijalizovanog penzionog menadžera. Penzione šeme se strogo kontrolišu od strane zakonskih i poreznih regulativa, koje se razlikuju od zemlje do zemlje. Ipak, investiranje u kupovinu radi izdavanja tokom penzije može biti vrlo pogodno, jer se tu često javljaju značajne poreske povoljnosti, koje se tiču doprinosa u okviru šeme. Dohodak od investicije i kapitala se dobija pri prodaji. Pošto postoje specijalizovane investicije, vrlo je bitno da potraži savjet od kvalifikovanog stručnjaka pri selekciji odgovarajućih investicija.

Kupovina investicionih fondova

Generalno gledano, postoje pojedinci koji se nalaze pod zaklonom finansijskog savjetodavca ili finansijskog menadžera radi ulaganja u pravi sektor imovine.

As the platform real estate investment search site, Lincom Real Estate Jsc. is a fully integrated real estate investment, recognized in Egypt by industry leaders as the leading real estate network in Egypt known for providing the fastest and best services for those who are interested in Real Estate investment projects and property services. Our extensive list of investment opportunities and properties including apartment, villa, plot of land, building, hotel or new development for sale enables you to search and browse unique properties from across Hurghada, El Gouna, Sahl Hasheesh, Marsa Alam, Sharm El Sheikh, Red Sea Coast and all over Egypt.

© 2005 - 2017 Lincom Real Estate Jsc. All rights reserved. Copyrights | Terms and Conditions | Disclaimer | Site Map

Warning: Holding a registration no. 000709, all information and material listed in Lincom Real Estate website subject to copy rights and it’s totally prohibited and not allowed to copy or use without a written prior permission.

" LincomRealEstate.com is designed and structured by Lincom Real Estate. "